Hållbarhet Zero waste

#whitemonday

Att Black Friday spridit sig som en otrevlig löpeld är de väl knappast någon som missat, svårt att surfa utan att få det ena hysteriska erbjudandet efter det andra ploppa upp i ansiktet.

White Monday är en underbar kontrast till konsumtionshetsen. Dagen infaller alltid måndagen innan Black Friday och uppmuntrar till cirkulära alternativ – som en motpol till den linjära konsumtion och hets som skapas på fredagen. Dagen till ära tänkte jag lyfta fram lite olika alternativ till nykonsumtion.

  1. Byt med varandra! Senast igår pratade jag och en kompis som också har barn om hur smidigt det är att byta barnkläder med varandra. Ännu bättre när det är lokalt och barnet kan prova och en slipper skicka sakerna.
  2. Lappa/laga! Gå en workshop, be farbror visa dig eller lämna in. För den som inte har ett skrädderi finns det underbara repamera.se dit du kan skicka in dina kläder. Det är förövrigt grundaren till repamera som är medgrundare till White Monday.
  3. Ordna en klädbytardag eller gå på en. De kan vara superstora men du kan också bara dra ihop ett kompisgäng.
  4. Om du inte absolut måste ha en ny telefon, testa en gammal när din till slut ger upp. Efter att min förra dog en mycket blöt död efterlyste jag en telefon på fb, fick napp och bytte den till mig mot lite sömnadsjobb – win win!

whitemonday.se finns det massor av bra länkar till olika företag inom allt från kläder och textil till mat, möbler och teknik. Som ett hållbart bibliotek!

white-monday-zero-waste

Vad är dina bästa tips för att undvika nykonsumtion?

2 thoughts on “#whitemonday”

  1. Systra mi har en gosse som är ett par år yngre än min. Hon får rubb och stubb när min son vuxit ur det – och det hon inte har nytta av skänker hon i sin tur vidare, det andra använder hennes son, tills det är hans tur att slussa det vidare. Och när dagen kommer och plaggen inte håller alls för användning så är det textil-retur som gäller, något som ju också blivit mer tillgängligt senaste åren.

    Jag lånar saker av grannarna dessutom…. den långa stegen för när sotarn kommer en gång om året, eller häcksaxen, eller… jamen, typ allt. 🙂 Och i gengäld så lånar de saker av mig, inklusive huset i sig när jag är borta och de har gäster eller så. Härligt att kunna hjälpas åt och vara resurseffektiva på en och samma gång!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.