Hållbarhet

Klimatmål 2018 – hur gick det?

I höstas skrev jag ett gäng klimatmål för resterande del av året och idag tänkte jag dela med mig av hur det gick med dem. Målen i sin helhet kan du läsa här!

1. Bli bättre på att äta det vi har innan jag handlar ny mat, dvs gå mer på vad som finns i skåpen än vad jag är sugen på. – Jag körde några perioder där vi verkligen bara åt vad som fanns hemma, som längst tror jag att det gick 3(!) veckor innan jag handlade mat mer än något stöd här och där. Att flytta hjälpte såklart till då jag ville tömma skåpen så mycket som möjligt.

2. Inga nyköp på resten av året – Här gick det dessvärre sämre. Nya vinterskor inhandlades (men kändes ändå som ett bra och genomtänkt köp), men även en säng(!) och en del sladdar och sånt till nya lägenheten. Kan dock kanske motivera dem med att det annars blivit väldigt mörkt hemma.. Lite nyköp till julklappar blev det också även om de också kändes genomtänkta (bla ullunderställ och en klean kanten-flaska).
3. Rösta för miljön – check! Ja det var ju lätt, dessvärre var det inte fler som resonerade som jag..
4. Bli mer ”jobbig” dvs ifrågasätta mer/fler, helt enkelt våga ta miljödebatten! – Vissa dagar gör jag det verkligen, andra inte.
5. Second hand/hemgjorda julklappar! – Pussel från loppis till kotten och bivaxpåsar och bivaxljus till syrrorna blev uppskattade julklappar!
6. Vintercykla mer! – Jag övar på det, men ett tag var det väldigt mycket snö och ojämnt underlag och det var lite för vingligt och otäckt att cykla. Nu är det dock lite mer barmark så fram med hojen!
7. Äta ännu mer närodlat och i säsong! – Bananer köper jag numer extremt sällan, men jordnötssmöret är snudd på heligt hemma hos oss… Har dock börjat grodda (igen!) så lite närodlat hemma i köket blir det allt. Ser dock väldigt mycket fram emot att ha stora tomatodlingar på balkongen och att planera säsongen på odlingslotten.

På det stora hela är jag ändå rätt nöjd, men det finns ju helt klart utrymme för förbättring!

Hade du några mål och hur gick det med dem?

ps1. Årets mål kommer i veckan!

ps2. klicka gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av inlägg du gillar och vill läsa mer om! Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.