Odla Q&A Självhushåll

Q&A: Odlingslotten

För ett tag sen frågade jag er i på instagram vad ni ville se mer av och odlingslotten var en av de sakerna som kom upp. Jag skrev lite om den här och sen dess har det inte hänt mycket mer än att jag tänkt att vi ska dit och höststäda, så att det går att odla igen nästa år utan att behöva börja om från början. Frågan var bara när.

odligslott-selfsufficient-harvest-odla

Men så i lördagsmorse när jag funderade på dagens planer såg jag att solen skulle skina hela dagen och temperaturen visade 17 grader. En perfekt höstdag att vara ute, med andra ord. Efter en snabb inventering av trädgårdsredskap och matsäcksmöjligheter, svepte jag morgonkaffet och så cyklade vi i väg. Dvs JAG cyklade, med en snart 5-åring där bak*. Drygt 12km och en timme senare svängde vi in på lotten. Det hade hänt en hel del och med det menar jag att sommaren har varit fantastisk för ogräs för OJ! Men i en av pallkragarna växte det frodigt av något bekant och det var inte kirskål utan morötter! Jag drog upp och blev så där härligt barnsligt glad när en tjock och fin morot följde med blasten. Lätt värt cykelturen! odligslott-selfsufficient-harvest-odla

Jag rensade ogräs, lill-kotten grävde ett eget land, vi åt pizzarester och drog upp fler morötter. Squashen som jag hade stora bekymmer med att förgro hade vuxit sig stor med flera blommor utan att jag hade gjort något annat än att peta ner ett frö i mitten av maj. Se där.

odligslott-selfsufficient-harvest-odla  odligslott-selfsufficient-harvest-odla

Den här sommaren blev ju på inga sätt alls vad jag hade tänkt odlingsmässigt men det är fantastiskt att se vad naturen sköter själv om vi låter den vara orörd. Mina morötter och grannens helt hysteriskt stora zuccinis (och då vetskapen om att det går att odla så själv) kändes som knuffen i rätt riktning, jag är redan pepp på våren men för att det ska funka efterlyser jag en odlingspartner – nån att dela ogräsrensandet men framförallt vattnandet med! Så bor du i Gävle/Valbo och vill odla – hojta! Lotten är på 100m2 så det finns gott om plats att odla allt möjligt på! odligslott-selfsufficient-harvest-odla Sen packade vi ihop våra morötter och lite torkade saker och cyklade hemåt. Så som svar på hur det går med lotten – lite upp och ner, men skam den som ger sig!

* Jag när en stark dröm om en ellådcykel och funderar dagligen på hur jag ska kunna bli sponsrad med en. Tips emottages å det varmaste.

ps. klicka gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av inlägg du gillar och vill läsa mer om! Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.