Hållbarhet

Klimatmål 2019

Nytt år, nya utmaningar – eller hur? I höstas satte jag upp en del klimatmål för resterande del av året och nu tänkte jag skriva mina för 2019.

  1. Jag vill att fler måltider ska vara helt veganska. Nu är jag vegetarian* sen många, många år tillbaka men vill laga fler rätter som är helt veganska. Det borde inte vara så svårt. Jag gillar inte att använda substitut (tycker att många havreprodukter innehåller onödiga saker) så jag vill hellre hitta andra lösningar.
  2. Odla mer! Förra året gick det sådär men i år, då jäklar. Jag vill äta egna morötter och ha en stor spenatodling. Balkongen räknar jag med ska vara full av tomater och färska örter att torka och fylla frysen med när hösten kommer.
  3. Inga nyköp alls. Det saknas en del till lägenheten fortfarande men inget som inte går att hitta second hand.
  4. Minska matsvinnet. Nu tycker jag ändå att jag är rätt bra på det, men kan såklart alltid bli bättre. Vill även bli bättre på att välja de operfekta grönsakerna och grejer som inte har längst hållbarhet utan tänka mer på när det ska ätas. Tycker även att fler matbutiker blir bättre på att sätta ner priset på sånt som är nära utgångsdatum, så håll utkik!
  5. Spendera mer tid i skogen! Ja alltså inte bara för att det är bättre än all terapi som finns utan även för att fylla frysen och magen med blåbär, svamp och lingon.
odligslott-selfsufficient-harvest-odla

Inte jättemånga och inte jättesvåra, så det borde gå fint! Men, kanske du tänker, är inte flygfritt med på listan? Nä det är det inte. Dessvärre inte för att jag aldrig flyger och tar det som en självklarhet utan för att jag råkar ha barn med en som bor på andra sidan atlanten och då är det lite för svårt att motivera att inte flyga i alla fall nångång ibland.

Har du några mål?

*om en ska vara petnoga är jag lacto-ovo-pesci eftersom jag nångång i månaden äter fisk och jag äter ost.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.