Hållbarhet Second hand Zero waste

5 loppisfynd att hålla utkik efter

Jag gillar att gå både på loppis och i second hand-affärer, det är det naturliga förstahandsvalet när något behövs. Just nu är jag framförallt på jakt efter lite fler tallrikar, en stol och stringhyllor till vardagsrummet. Om du är en ovan second hand-shoppare kommer här fem tips på saker jag tycker du ska hålla utkik efter om du dessutom vill minska plasten och engångsgrejerna i ditt hem.

1. Linnehanddukar! Många secondhandbutiker, och då tycker jag främst att Erikshjälpen brukar ha ett stort sortiment, säljer både kökshanddukar och dukar till en spottstyver. Även linneservetter går att fynda till vrakpriser och festar till vilken måltid som helst.

cloth-fleamarket-second-hand

2. Gjutjärn! Ett hushåll behöver egentligen bara en gjutjärnsgryta och en stekpanna. Diska ur med hett vatten och torka sedan, absolut inget diskmedel! Jag är lite sugen på ett våffeljärn i gjutjärn men vet inte riktigt om jag kan motivera köpet.. Att köpa gjutjärn nytt är rätt dyrt och på second hand går det att hitta för ett par hundra. Min gryta som jag haft i några år nu och som jag använder till allt från sås till soppor kostade 200kr på stadsmissionen i Stockholm. Ett kap med andra ord!

loppis-second-hand-vintage

3. Köksredskap. När jag flyttade tillbaka till Sverige för 6 år sen hade jag inte mycket till kökssaker, vilket kanske gav mig lyxen att faktiskt bara ha sånt jag gillar och använder och inte en massa saker i plast att byta ut. Vispen ovan är mitt senaste fynd!

kitchen-zero-waste-plastic-free

4. Böcker! Jag älskar ju bibblan men ibland kan det vara skönt att uppdatera barnbiblioteket med några egna som en inte behöver tänka på ska lämnas tillbaka. Kom bara ihåg att rensa ut några också med jämna mellanrum.

loppis-second-hand-vintage

5. Saker som gör ditt hem unikt. En del av charmen med att handla second hand är att du kan hitta saker ingen annan har. Jag är verkligen ingen person som har prydnadssaker men den här flaskan/vasen kunde jag inte motstå!

slow-living-organized-home

Har du gjort några fynd du är extra nöjd med? Jag är ändå väldigt nöjd med att hitta loftsängen vi hade i vår förra lägenhet för 300kr (inkl hemkörning!) istället för nästan 3000kr ny. Det tog 6 (!) månader men det var det ju lätt värt!

10 thoughts on “5 loppisfynd att hålla utkik efter”

 1. Så himla bra tips Stella! Jag instämmer på alla 🙂 Just linneservetter och andra textilier i linne har jag fyndat galet billigt. Jag hittade bland annat en stor vit linneduk till vårt middagsbord för 45 kronor för att den var lite missfärgad, vilket knappt syns, och det var ett hål i den som ändå hänger utanför vårt bord när vi har dukat. Så himla härligt! Kram

 2. Mina absolut bästa loppisfynd har varit en stor vit linneduk i nyskick för 50kr samt en stor salladsskål i glas för 10kr. Båda används väldigt flitigt!

 3. Fin lista! Fabian köpte ett våffeljärn i gjutjärn men det har inte fungerat en enda gång för oss. Jag vet inte vad vi gjort för fel (allt annat vi har är ju i gjutjärn) men det bränns bara fast ordentligt men blir ändå degigt inuti. Eftersom vi inte har något annat våffeljärn har vi löst det så att vi åker hem till barnens mormor en gång om året och äter från hennes i stället ?

  1. Åh vad trist att det inte funkar, jag är verkligen sugen på ett jag också – får väl flytta till ett hus som har en sån gammal vedeldad spis att använda det i 🙂 Tur det finns en mormor med våffeljärn! 🙂

 4. Linnehanddukar & Köksredskap har vi hur mycket som helst av efter att mormor gick bort.. De tillhörde generationen som fasade för ’dåliga tider’.

  Var länge ute efter att hitta en gjutjärnsgryta på loppis, men allt fler börjar inse att man kan få ganska mkt betalt för dessa. Flera loppisar jag besökte hade grytor för uppemot 1000kr. Men så en tidig lördagsmorgon släpade jag min syster med på loppis i en byhåla någonstans i ingenmansland – å där fanns den, för 30kr!! 🙂 Dock behövde den få sig en gnutta kärlek, men vad gör väl det..

  1. Åh men vilken guldgruva ändå! Jag sliter hårt på mina linnehanddukar, även om jag ibland kan känna att jag är lite väl hård så tror jag att det uppskattas mer att de faktiskt blir använda! Oj wow! Jag köpte min gryta för 200kr mitt i sthlm. Jäklar, 30 spänn! Grattis till den 🙂

 5. Första hågen jag är inne på din blogg 🙂
  Jag har börjat gå mer på second hand det senaste året, mycket tack vare kommunens initiativ att öppna en återbruksgalleria – ReTuna. Ett hett tips om du har vägarna förbi Eskilstuna någon gång.
  Bästa second handfyndet är: Köksbord med åtta stolar, allt i furu.
  Köpte även mycket av julpyntet till i julas begagnat. 🙂

  1. Välkommen! vad kul att du kom hit och tack för att du kommenterar!
   Åh den är jag så himla sugen på att åka till! wow – det var inget dåligt fynd! Ja så himla bra! tycker alla secondhandbutiker fullkomligt svämmar över av julpynt, galet att köpa nytt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.