Odla Självhushåll

Från julgran till odlingslust

Foto: Linda Dahlqvist

Vår julgran gick ett ganska dystert öde till mötes men Gävle saknar dessvärre något som Stockholm gör utmärkt – nämligen julgransuppsamlingar! Här ska en tydligen antingen väl elda upp sin alt fylla bilen med grenar och barr och sen köra den till återvinningen. Jamen nej tack då. Jag skröt högt och lågt om vår fina gran, tills en morgon när barnet nös och hälften av barren ramlade av. Då fick jag nog och hivade ut den på balkongen i brist på eldstad och bil att fylla den med. Där låg den sedan och skämdes en månad(!) tills solen helt plötsligt sken varmt och stekte balkongtermometern upp till över 20 grader. Innan dagen var slut hade jag hunnit tänka fler gånger att det hade varit trevligt att kunna sitta och dricka kaffe ute, om det inte var så att det låg en gran över hela balkongen..

christmas-tree-slow-living-home
Barr var det här!

Fast forward till en eftermiddag med en sekatör och kompostpåsar och några vändor hit och dit och balkongen är numera julgransfri. Det hela hände en dag efter vi kommit hem från förskolan och klockan närmade sig fem men det var fortfarande ljust ute. Det var vår i luften och barnet lekte på gården. Jag grävde fram min sekatör och när jag höll på att klippa och greja, kände jag hur mycket jag saknat att vara ute och hålla på. Jag är glad att jag beställde frön i tid och att det fanns en liten samling från förra året för i helgen var försådd prio ett!

odla-sjalvhushall-urban-garden

Tomater, basilika och chili är nu nerpetat i jord och står på bästa platsen i lägenheten, så nu hoppas jag att de ska trivas och snart titta upp! Jag längtar så tills marken är tillräckligt tinad för att åka ut till odlingslotten, men det känns väldigt avlägset med tanke på all snö som föll igår och som väntas under veckan. Nåväl, våren kommer till sist och fram tills dess ska jag vårda mina små odlingar här hemma.

Odlar du något? Har du försått eller väntar du ännu lite till?

ps. klicka gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av inlägg du gillar och vill läsa mer om! Tack!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.