5 snabba! Hemma hos oss Odla

Sticklingar

Det bästa sättet för att få fler plantor och att dela med sig är att ta sticklingar! Men, att ta sticklingar är inte bara för att dela med sig av utan kanske framförallt för att kunna trimma till sina växter. Jag gillar tillexempel palettblad (som jag fått som stickling!) som är buskiga istället för långa och rangliga och då klipper en det så att det växer på bredden och inte bara på höjden. För ett tag sen var mitt fönster fullt av olika sticklingar och då tänkte jag att jag kunde dela med mig av fem tips.

sticklingar-vaxter-cuttlings-gardening

1 Klipp sticklingen med en vass sax, precis ovanför ett bladpar.
2 Ta bort de understa bladen och sätt den i vatten, det är viktigt att inga blad är under vatten. Vattnet kan du med fördel byta ut med jämna mellanrum.
3 När sticklingen har fått rötter är det dags att plantera ut den i jord. Välj en lagom stor kruka (ca 10-12cm i diameter brukar vara lagom för en stickling som är lika lång), fyll hälften med jord och pilla ner sticklingen, innan du sedan fyller på med jord upp till kanten. Var noga så att rötterna har fått vecklas ut och ligger helt under jord. Vattna ordentligt och låt vattnet rinna av innan du ställer den på ett fat (den kan stå i diskhon så länge).
4 Efter ca 3-4 veckor är näringen från jorden borta så då kan det vara dags att börja använda näring när du vattnar. Jag köper en ekologisk på mataffären och det finns tydliga instruktioner om hur ofta/mycket du behöver använda.
5 Vårda din lille vän väl <3

sticklingar-vaxter-cuttlings-gardening

ps. klicka gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av inlägg du gillar och vill läsa mer om! Tack!

1 thought on “Sticklingar”

  1. Pingback: Plantvård

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.