5 snabba! Hållbart företagande

Hemmajobb och vikten av rutiner

I tider som dessa är vi fler som jobbar hemma och många av oss har barn hemma. Jag har jobbat hemifrån i perioder och även om jag nu har en kontorsplats och ofta hänger på högskolan och pluggar har jag en hel del erfarenhet av att driva eget och vikten av rutiner. Att falla in i någonslags håglöshet där dagarna ramlar ihop i en enda sörja är kanske mysigt under sommarledighet men jag tror snarare att det kan göra läget som det är nu värre. Idag tänkte jag dela med mig av några tips som jag tycker hjälper mig och som förhoppningsvis kan hjälpa dig med om du ska jobba hemma en period.

1 Bestäm vilka som är dina arbetstider och vilka som inte är det. Jag har skolbarn som börjar kl 8 och hämtas vid 16 så min arbetsdag har tydliga timmar. När vi är hemma alla är det mat, lek etc som ska roddas i så då är det inget jobb.

2 Om du har möjlighet, börja dagen med en promenad. Det blir ett tydligt bryt och frisk luft är alltid bra. Väl hemma igen häller jag upp en kopp kaffe och sätter igång.

3 Skriv (gärna dagen innan) dina tre prioriteringar för dagen. Gärna en större och någon mindre. Bestäm när du ska jobba med vad, tex på förmiddagen ska … och efter lunch lägga en timme på det här och resten av eftermiddagen går till det tredje.

4 Det är jätteskönt att glida runt i mjukiskläder men klä på dig vanliga kläder! Det behöver inte vara din tjusigaste outfit men något som signalerar vardag.

5 Ta ordentliga pauser. Kafferast på förmiddagen och en ordentlig lunchpaus. Har du möjlighet, gå ut och gå en sväng för att rensa tankarna lite eller kläm in ett träningspass.

I dessa corona-tider där många har barn hemma kan det såklart vara svårt att få in ett så här tydligt schema, men barn mår också bra av rutiner! Jag har ett förskoleklassbarn hemma nu pga feber men vankas det friska hemmadagar tänker jag mig ett tydligare schema där också vi försöker följa skolans upplägg med uterast, arbetsstund etc. Att bara drälla runt hemma mår ingen bra av.

Vad är dina bästa tips?

ps. klicka gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av inlägg du gillar och vill läsa mer om! Tack!

1 thought on “Hemmajobb och vikten av rutiner”

  1. Pingback: Idag ska jag…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.