DIY slow fashion

DIY – sömnadstips!

Häromdagen fick jag feeling och sydde en kjol i viskos och eftersom jag ser fler och fler sy/göra om plagg tänkte jag dela med mig av några fröken-tips! För den som inte vet har jag lång erfarenhet av sömnad och textilier har funnits med på ett eller annat sätt genom nästan hela mitt arbetssätt. Här kommer 4 tips som är rätt tråkiga men som gör stor skillnad på slutresultatet. Innan vi börjar vill jag bara säga att jag gillar när saker går fort och av erfarenhet vet jag att många av mina elever också gör det men det är verkligen värt att lägga tid på att vara noggrann. Ett slarvigt jobb ger lätt ett slarvigt resultat och det är mer troligt att du inte blir nöjd.

sewing-skirt-DIY-tricks

Så!
1. Tvätta och stryk tyget innan du börjar. Om det är ett nytt tyg är det för att få bort ev färgrester, se om det krymper/drar sig och hur det beter sig på det program du tänkt använda. Är det ett secondhand-tyg är det bra för att se ifall det har ev skador som kan komma fram efter en omgång i tvättmaskinen eller andra defekter.

2. Mät, vik, pressa och nåla dina fållar. Snark så trist men ack så snyggt det blir. Stryk inte över knappnålar utan runt dem eller nåla efter för att hålla det på plats.

3. Spara dina ögon och symaskinsnålar och dra ut nålarna INNAN du syr över dem.

4. Du har säkert ett jättebra ögonmått men använd ett måttband/linjal/mätsticka. Bara några millimeter åt fel håll kan göra stor skillnad.

5. Använd bra tråd och ha samma tråd över och under. En billig tråd kan vara ojämnt spunnen, ludda och gå av. Bra tråd kostar ca 40 kr för 200m vilket kan kännas mycket men det är värt att ha en tråd som håller och gör ett bra jobb än en som bara går av och orsakar en massa tandgnisslan och sura miner.

sewing-skirt-DIY-tricks

Hoppas att de här tipsen var bra och användbara! Skulle du vilja ha fler såna här tips?

ps. klicka gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av inlägg du gillar och vill läsa mer om! Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.