DIY Hållbarhet Zero waste

DIY – bees wraps!

Förra sommaren började jag göra egna bees wraps! Jag hade haft en liten uppsättning som jag köpte för några år sedan och de började bli slitna så därför ville jag testa att göra egna. Jag köpte ekologiskt bivax och avsatte en mulen sommareftermiddag när mitt barn sov middag. Om du vill göra egna kommer här en superkort liten DIY:bees-wrap-reusable-zero-waste

Du behöver:

Bivax (jag köpte först från organic makers, men nu köper jag lokalt istället)
Bomullstyg. Gärna något du redan har hemma, det får inte vara för tunnslitet bara. bees-wrap-reusable-zero-waste bees-wrap-reusable-zero-waste

Gör så här:

Sätt ugnen på 100 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt och lägg ditt tyg ovanpå. Du kan ta ett par tygbitar på samma gång, bivaxet smälter igenom. Sprid sedan ut bivaxet och ställ in plåten i ugnen. Vaxet smälter på några minuter så håll koll. När allt är smält, ta ut plåten och kontrollera att hela tyget har fått vax på sig, du kan lägga på lite extra där du tycker det saknas/det ser tunt ut. Låt dukarna torka, över ett galler eller hängandes. Du kan vifta dom lite i luften först så de inte är jättekletiga när du lägger ner dem.

Bivaxdukarna förvaras med fördel slätt eller rullade. De kan oftast behöva användas ett par gånger innan de är som bäst. För att rengöra dukarna använder du kallt/ljummet vatten och ett miljösnällt diskmedel vid behov. Låt dem hängtorka och använd igen. Om du tycker att de inte fäster så bra efter en tids användning kan du lägga på lite nytt vax och lägga dem i ugnen en vända till.

Lycka till!

 

bees-wrap-reusable-zero-waste

ps. vill du inte göra egna -> mina säljs här!

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

4 thoughts on “DIY – bees wraps!”

    1. Hej! jag har haft mina äldsta i flera år, det går bra att lägga på lite nytt bivax och smälta dem när du tycker att de börjar bli dåliga. Sen kanske de känns ofräsha och då kanske de har gjort sitt? Men minst ett år skulle jag i alla fall säga.

  1. Hej, jag gjorde egna med gammal lakan och vaxkaka, jag har min omsluten runt osten, osten blir hård i kanterna och smakar honung, är detta något som du upplevt? Jag vet inte om jag kanske har för mycket vax på, eller vad. Tror du?
    MVh Felicia

    1. Hej! ledsen för sent svar. Jag brukar ha två runt osten just för att det känns som att den annars snabbt kan bli torr i kanterna. Att den smakar honung har jag dock aldrig upplevt. Är den lätt att använda eller väldigt stel? Hälsningar, Stella

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.