Hållbarhet I mitt skafferi

What’s for lunch?

På söndagarna lagar jag matlådor inför veckan. Jag har sen i vintras nångång försökt att få till en bra rutin för att kunna käka bra lunch varje dag. Jag brukar ha ungefär samma upplägg; rotsaker, röra, quinoa  och sallad. Idag tänkte jag ni skulle få hänga på!

Rotsaker:

Här brukar jag ta vad som finns hemma, men nästan alltid är det potatis, sötpotatis och morötter. Nu när hösten kommer blir det mer naturlig variation och jag ser fram emot att botanisera på helgens bondens marknad!

matlada-hummus-vegan-healthy-lifestyle

Röra:

Minst en och alltid hummus. Så sjukt gott och lätt att göra! Jag brukar höfta men receptet lyder typ så här:

2-3 dl kikärtor eller en kris-tetra
En rejäl matsked Tahini (urtekram har en eko!)
ca 0.5dl olivolja
0.5dl vatten
citronsaft
vitlöksklyfta

Jag gillar en krämig och bredbar variant så den här är ganska lös. Om du vill ha en fastare så föreslår jag att du mixar allt utom vattnet först och sen häller på lite allteftersom.

En annan variant jag ofta gör är en tomat/linssås som blir väldigt krämig och som funkar bra som röra. Den brukar jag göra mycket av och spara en burk hemma, perfekt för en snabb pastamiddag!

Quinoa:
Mät, koka, klart. Supernyttigt och mättande. Jag har en blandning av svart och vit just nu.

Ibland blir det en quinoa-biff istället, den här med ricotta och spenat från Green Kitchen stories är en favorit!

spinach-ricotta-patties-healthy-living

Grönsaker:
Här blir det lite vad som finns hemma. Färsk spenat är en favorit, men morotsstavar, broccoli, ärtor, edamame finns också oftast.

Jag tar oftast med fulla lådor och förvarar i jobbets kylskåp och sätter sen ihop en skål vid lunchen, men det går ju lika bra att ha flera små för varje dag. För mig passar det här upplägget väldigt bra, jag vet att det finns en bra och god lunch varje dag och jag behöver inte känna att middagen behöver vara en måltid som även funkar som lunch. Jag gillar att laga mat, men att vara den som ska fixa middagen sju dagar i veckan där en av de som äter är en alldeles vanligt kräsen snart 5-åring kan det ibland vara skönt att slänga fram en skål gröt (som vi båda gillar!) med lite olika toppings på till middag. Snabbt, lätt, gott och mättande men passar sämre som matlåda 😉

 

Vad käkar du till lunch? Matlåda eller ute?

matlada-hummus-vegan-healthy-lifestyle

ps. jag har svårt för att sätta etiketter och placera folk i fack men om någon undrar så har jag kallat mig för vegetarian i 20+ år, jag äter helst vegansk kost men har även en stor kärlek till ost så någon renodlad vegan blir jag nog aldrig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.