I mitt skafferi Självhushåll

Bondens marknad och uteblivna odlingsdrömmar

Foto: Jessica Ullström – stillsamdesign.se

I lördags var det äntligen dags för Bondens marknad här i Gävle! Egentligen hade jag ju då i början av säsongen storslagna planer på att inte behöva handla utan bara kunna skörda eget, men ibland blir det inte riktigt som en tänkt sig. Den här varma och torra sommaren har knappt gått någon förbi. Vår odlingslott ligger en dryg mil från där vi bor, det är inte jättelångt men ändå ganska saftigt att ta sig fram och tillbaka flera gånger i veckan, bussen tar en bra stund och cykla går ju men blir rätt tungt och värmen krävde att vi var där nästan varje dag, vilket inte gick att få till. Jag hade varken tid eller ork och någonstans när solen stod som allra högst för den 17e dagen i rad tänkte jag att var sak har sin tid och att ha en odlingslott en dryg mil bort, ja den tiden är inte nu. Det var en trist insikt för en som drömmer om att vara självförsörjande, men också lite av en lättnad. Vissa dagar och veckor känns livet extra skört och det är hårt arbete att driva eget/vara förälder/ensam rodda med exakt allt och då måste vissa saker strykas. Egenodlade morötter, tillexempel.

Till nästa säsong tänker jag att vi har en balkong med odlingsutrymme och jag även ska utnyttja det faktum att vi har en stor balkong på jobbet som just nu bara huserar min tomatplanta (som frodas rejält i solen!) och två pelargoner. Tills dess är jag glad att vi har Bondens och andra som odlar här i närheten.

bondens-marknad-vegetables-slow-living-farmers-market

Så. Åter till Bondens marknad! Vi slog följe med vår kära grann-familj och shoppade sedan loss!

jessica-ullstrom-bondens-marknad-gavle foto: Jessica Ullström – stillsamdesign.se

Det blev vitkål, morötter, rödbetor, bönor och en gigantisk zucchini.

bondens-marknad-vegetables-slow-living-farmers-market

Morötterna knaprar vi nog i oss som de är, rödbetorna rostas i ugn med fetaost och lite honung, vitkålen blir nog delvis i en wok, bönorna äter vi snabbt kokta med olivolja och parmesan och jättezucchinin delas nog på tre och hamnar i bröd/blir till biffar/zucchinichips!

Har du en Bondens marknad i din stad? Den här i Gävle är inte så stor men det räcker och jag tycker det är fint för en får en annan relation till den en handlar av. Jag handlade mycket från Kajsas gröna i Valbo och det har varit roligt att kunna följa hela resan från när fröna såddes. Nästbästa när det gick sisådär med den egna skörden 🙂

3 thoughts on “Bondens marknad och uteblivna odlingsdrömmar”

  1. Pingback: Q&A: Odlingslotten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.