Hållbarhet slow fashion

Buy nothing new – year

Jag handlar föga förvånande väldigt sällan något. Jag gillar att gå på loppis och jag gillar att kolla porslin på second hand-butiker. Att gå i affärer på stan ger mig mest ångest och görs verkligen bara om det absolut inte finns något val, som att regnbrallorna är en decimeter för korta och det ska regna en vecka (till mitt barn alltså..) men ibland blir det ändå nåt. Jag handlar behovsorienterat och har gjort länge men det blir ändå ett nyköp ibland. Oftast garn men ett par shorts blev det i somras och jag kom hem med en mugg häromveckan. Men just eftersom jag handlar sällan kändes ett buy nothing year i januari inte som om det var något jag behövde.

Men så kom earth overshoot day så jäkla tidigt i år kände jag att jag vill göra mer, vad kan jag förändra, hur kan jag påverka. Jag känner inte att jag är en person som sitter och tittar på, vi lever väldigt mycket som jag lär men en kan alltid göra mer. Så jag bestämde mig för att bli ännu mer eftertänksam vid inköp och dra upp växeln lite högre och ligga steget lite längre före.
Här kommer ett par tips för den som vill handla ännu lite mer klimatsmart (för let’s face it, barn växer som freaking ogräs och vuxna har kanske också önskemål om en ny tröja nån gång. Eller en tallrik när den sista gått i golvet).

buy-nothing-year-second-hand-capsule-wardrobe

  • Byt med varandra! Vi har lyxen att ha en nära familj som har barn både över och under mitt i ålder och storlek. Min ärver storebrorsan och lillebrorsan får gå i förra årets stickade tröjor. Jag kan laga jeansen som slits och så kan de gå ett par vändor till.
  • Ordna en klädbytardag! Eller kväll. Bjud in dina närmsta vänner eller bjud in hela stan. Jag ordnar min fjärde(!) nu på fredag.
  • Om du har barn, gå i god tid igenom nästkommande säsongs kläder och därmed få gott om tid att komplettera. Jag har lite av en kapselgarderob till mitt barn, med bomulls-t-shirts på sommaren och ullunderställ på vinterhalvåret.
  • Vissa plagg behöver vara i rätt storlek men vissa funkar bra att vika upp ärmarna på och ett par byxor med muddar kan vara lite långa.

 

För egen del tänker jag inga nya kläder (förutom att sy en kappa i höst och ett par stickprojekt) så inga nyköp. Second hand om jag behöver något oavsett om det är kläder eller till hemmet.

Tror du det går? Har du haft ett buy nothing year?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.