Hållbarhet Slow living Zero waste

Att uppfostra en miljöhjälte

Som för många andra avancerades mitt miljötänk och intresse när jag blev gravid. Jag fick barn 2013 och redan under graviditeten funderade jag mycket på vad jag ville ge bebisen för start i livet och vilka produkter som en verkligen behöver (väldigt få om du frågar mig). När min plutt var dryga halvåret började jag använda tygblöjor (innan dess använde vi de här för den som är intresserad) och tillsammans med träleksaker och giftfria nappar fortsatte vår miljöresa.

Mitt barn (som nu är snart 5.5 år) är uppvuxen med second hand-butiker, loppispussel och förmaningar om att inte slösa vatten när det borstas tänder, men ju äldre han blir desto fler frågor kommer det. Vad händer om en slösar på vattnet? Vart kommer köttbullarna ifrån? Jag tror mycket på att svara på den nivån frågorna kommer och även om jag själv ibland kan känna viss uppgivenhet kring hur folk beter sig, är det inte skräck jag vill att mitt barn ska växa upp med, utan en förståelse om våra resurser och varför vi lever som vi gör. Jag tänkte därför idag dela med mig om lite tankar och tips för hur du uppfostrar en liten* miljöhjälte.

Mindre kött
Att förklara för en vuxen varför vi behöver dra ner köttkonsumtionen är inte svårt men för ett barn kan konsekvenserna vara lite svåra att förstå. Om ni äter kött hemma – börja måltiden med att servera grönsaksstavar eller olika grönsaker i små skålar. Alla barn är ju inte så förtjusta i att testa nya saker (min egna inräknad!) men jag försöker uppmuntra och kanske går det att leka lite runt det? Hur många ärtor gör en cirkel eller hur många morotsstavar är du i ålder? Här hemma serveras bara lakto-ovo med ett ganska stort inslag av fiskpinnar till barnet.

Skippa engångsprodukterna
Ja den här är inte alltid kanske jättelätt med just småbarn eftersom det finns en uppsjö av engångsgrejer – allt från tvättlappar till matförpackningar. Men, det går att vara förutseende och ta med en banan istället för att köpa en klämmis, använda flergångs tvättlappar och försöka vänja barnet vid en vattenflaska istället för att köpa festis.

zero-waste-food-snacks

Res nära
Semester och helgutflykter behöver sällan vara så avancerade för att göra ett barn nöjt. En tågresa till grannstaden eller bara en tur till skogen med god matsäck kan vara nog så spännande. Jag tycker det är viktigt för mitt barn att förstå att en inte kan resa precis hur som helst och att det kostar både miljö och pengar med flygresor.

Skippa plasten
Den här är inte helt lätt när det finns en uppsjö av blinkande plastleksaker som är roligare än en träkloss, men jag försöker förklara hållbarhet och helt enkelt ha höga krav på det som kommer innanför dörren.

Odla eget
Alla har förstås inte en egen trädgård eller tillgång till mark att odla på, men ett fönster att så några ärtskott i eller grodda har de flesta som bor här. Vi har haft vår odlingslott i ett par år nu och ju äldre mitt barn blir, desto roligare tycker han att det är att vara där och gräva, plantera och såklart se det växa. Han brukar få en egen hörna där det går att härja loss på. Tips är att så bönor; de har stora ”frön” och växer snabbt!

barn-odla-urban-garden

Köp second hand 
Barn växer som bekant i en rasande fart och deras intressen kan för den delen också ändras över en natt och i båda fallen är second hand underbart. Här i stan ordnas det en stor barnloppis två gånger om året och inför den brukar jag gå igenom alla kläderna och se vad som passar inför säsongen, sen skriver jag en anteckning i mobilen. Det gör att det är lätt att komplettera när jag väl är där eller går förbi nån annan secondhandbutik. Men på samma sätt som att det är bra att handla secondhand tycker jag också att det är viktigt att barnet lär sig att sortera ut både kläder och leksaker. Ibland kan en såklart behöva gå in och rensa själv men jag gillar att involvera mitt barn för att kunna förstå att många saker är jobbigt att städa och allt ändå inte leks med. Vi kör med jämna mellanrum rensningar av sånt som är för litet/inte leks med längre.

Ge vidare/låna ut
På samma sätt som vissa saker går till secondhand går andra saker till kompisars barn. Vi har turen att ha yngre kompisar så då kan vi lätt prata om att ”den här kanske den vill ha” eller vänner som får bebisar kanske behöver en liten body eller en skallra. Jag har stickat kläder till mitt barn som när de är urvuxna gärna lånas ut, eftersom jag tycker att det är tusen gånger roligare att de används än bara ligger i en låda.

Återvinn
Barn går att involvera (och bör om du frågar mig!) i vardagssysslor från tidig ålder och min kotte frågar i vilken behållare återvinningen ska kastas, har bra koll på vart matresterna ska och hjälper mer än gärna till i återvinningsrummet. Förklara varför en återvinner och att de gamla grejerna kan bli till nya!

Vad är dina bästa tips? Pratar ni miljö och hållbarhet med barnen (om du har några)?

*Kan med fördel även användas på större människor som kanske behöver lite nudging i rätt riktning…

ps. klicka gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av inlägg du gillar och vill läsa mer om! Tack!

1 thought on “Att uppfostra en miljöhjälte”

  1. Intressant läsning! Funderar mycket på det själv. Barnen kommer att bli klimataktivister utan tvekan 😀 Det som är svårt är att inte göra för mycket. Barnen tar ju saker vi säger och förklara på största allvar och det kan lätt blir för stora upprörda reaktioner. Vilekt är ju förståeligt med tanke på hur knasig okonsekvent vuxen världen är… Jag är så rak på sak av mig och har behövt dämpa något mina beskrivningar av hur mycket fiskarna äter upp plasten, hur kycklingarna har det dåligt i sina kycklingfarmar etc. Vi pratar ganska mycket om lyckliga och olyckliga djur. Vi har besökt gården där vi köper det enda kött vi äter, mestadels äter vi dock vegetariskt. Men där står jag dumt till när 6 åringen frågar om det köttet som serveras på lunchställe är från en lycklig djur eller inte… En bok som de tycker om läsa (och jag med!) är Sprätten. Tror att det finns att låna på bibblan på de flesta ställe, en klassiker från 70-talet som tyvärr är så hemskt aktuellt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.