Ett hållbart liv slow fashion

Jeans!

Jag är en jeansperson utan tvekan och går i mina jeans tills de fullkomligt faller sönder och består av mer lagningar än av orginalbyxa. Inte mig emot, välälskade jeans är väldigt skönt, men ibland kan en ju vilja ha ett par hela brallor. Det är bara det att jag ogillar verkligen att handla kläder. Min garderob har i flera år känts rätt komplett förutom då att mina byxor slits ut. Mitt senaste par köpte jag på myrorna för några år sedan och i vintras gick det undan efter att de första hålet hade uppenbarat sig. Nästa reva hände när vi stod i lekparken i Stockholm och jag böjde mig fram. Tack så tittade halva rumpan fram…

I vintras gick jag mest i kjol och ullstrumpbyxor och i somras sportar jag barbent så mycket som möjligt men så vips kom hösten och nu började det faktiskt att bli lite körigt. Jag har en modell som jag verkligen gillar och som jag suttit många kvällar på tradera för att försöka hitta ett nytt ex av, men om och om igen har jag fått bevisat för mig att det inte bara skiljer sig mellan modeller, även samma modell och samma storlek men olika tvättar skiljer sig rätt rejält åt. Tack internetet men jeans måste verkligen provas. Efter att mitt gamla märke inte lyckats leverera några nya brallor har jag blivit mer och mer sugen på ett par nudie jeans. Jag gillar deras tänk med repair-shops runt om i världen och såklart att deras jeans är gjorda av ekologisk bomull. Men så en solig dag blev eftermiddagens föreläsning inställd så jag svängde förbi myrorna på vägen hem och döm om min förvåning men där hängde inte bara ett par nudiejeans i snygg tvätt utan även en storlek som såg ut att passa mig. Jag provade dem och visst sjutton satt de som om de var gjorda för mig! Hurra!

jeans-denim-nudie-organic-slow-fashion

Den här jeans-historien är inte slut än, för ett par dagar senare surfade jag runt på tradera och jomenvisst hittade jag ett par i samma modell och storlek som jag efter lite funderande klickade hem. De ramlade in i brevlåda en knapp vecka senare men nä. De var visserligen snygga men satt inte alls bra. Tur att jag bara la knappt 80kr på dem (inkl frakt!). De fick flytta vidare.

Men så åkte vi till Stockholm en helg och där fann jag mig själv på lördag förmiddag med tid att traska runt på söders gator både utan sällskap eller tid att förhålla mig till, så jag passade på att smita in på repairshopen på skånegatan. Killen som jobbade där kunde verkligen sitt jobb för vi pratade lite modell och lite storlek och sen tittade han lite på mig och plockade fram ett par som satt som gjutet. Hurra igen! De hade ett litet hål men det lagade han direkt och nu kan jag tryggt vila i att jag har en jeansgarderob som kommer att räcka i många år. Köper du ett par nudie-jeans hos dem ingår nämligen att få dem lagade. Nu kan jag förvisso laga mina jeans själv men för den som inte kan det och som är en jeansälskare som jag så tycker jag att enbart det kan vara anledning nog att köpa ett par jeans hos dem. Jag är på inget sätt sponsrad men jag gillar verkligen när ett märke tänker flera steg längre i sitt hållbarhetstänk. Det är liksom inte kedjornas BCI-bomull som känns som green washing rakt igenom utan ett tänk om att vårda de plagg en har och att erbjuda hjälp (gratis!). Du kan lämna in gamla jeans och jag tror få typ 20% på ett par nya som de sen lagar och säljer vidare. Jag pröjsade 700kr för mina och ja, jag tycker att det är ett högt pris för ett par begagnade jeans men lägger en ihop servicen jag fick/hjälp när det blir hål/ att de är ekologiska och är ett svenskt märke tillsammans med att såvida inget oförutsett händer så kommer jag att gå i de här brallorna tills de faller sönder. Så, värt varenda krona om du frågar mig.

Går du i jeans? Vilket märke gillar du?

ps. klicka gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av inlägg du gillar och vill läsa mer om! Tack!

2 thoughts on “Jeans!”

  1. Åh vilken tur att du hittade både på tradera och på myrorna! Jeans är jätte svårt att handla begagnat tycker jag, det är sällan jag har lyckats med det tyvärr. Men tror mycket på att man måste lägga ned tiden att titta på tradera, second hand efter just den modellen du vet att du vill ha, så som du gjort. Jag älskar också jeans, så mina blir snabbt ganska utslitna i färg och tyg. Nu behöver jag köpa mig ett par klassiks blåa jeans och har älskat mina Diesel varje DSG i snart 5 år. Tyvärr börjar de bli slitna i tyget i rumpan, ser inte alls bra ut:(
    Ska kolla efter ett par Acne eller nudie på second hand nu?

  2. Åh, vilken härlig berättelse! Jag har bytt till mig ett par Nudie-jeans på en klädbytardag (helt fantastiskt!) men behöver nog en storlek större egentligen för att de verkligen ska sitta bekvämt. Jag hoppas på att hitta ett par second hand men annars tänker jag också att det är ett märke jag skulle kunna tänka mig att köpa nytt. Jag älskar deras helhetstänk kring hållbarhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.