Ett hållbart liv I mitt skafferi Second hand

vårda det du har – kök

Det här är en del av min hållbarhetsserie som jag kör under 2020, varje vecka kommer det olika inlägg under månadens tema. Alla inläggen i serien hittar du här

Om du nu har rensat ut det du inte använder i ditt kök är det dags att vårda de sakerna du har kvar. Överlag behöver vi bli bättre på att ta hand om våra saker för att få dem att leva längre och inte direkt köpa nytt när något är slitet.

kitchen-zero-waste-plastic-free

Köksredskap:
Vi har i trä och i rostfritt stål med trähandtag. Med jämna mellanrum smörjer jag in både redskap och skärbrädor med kokos- eller rapsolja.

second-hand-stockholm-loppis

Kökshanddukar:
De vi har är slits det rätt hårt på och även de grövsta i linne får hål och fläckar. Att något har fått en fläck stör mig inte nämnvärt men tips är att hänga ut dem under soliga dagar och låta naturen bleka bort fläckarna.
Hål tycker jag är lättast att laga på maskin. Är det litet kan det räcka med att sy med raksöm över det, både horisontellt och vertikalt så att det verkligen är stabilt. Annars gör du det för hand, antingen så osynligt som möjligt eller så får du inspiration här.

declutter-zero-waste-kitchen-2020

Gjutjärn:
Jag har stekpanna, pannkakslagg, gryta och ett våffeljärn i gjutjärn. Stekpannan eller grytan används dagligen. Stekpannan fick jag av mina föräldrar som hade två och grytan fyndade jag på stadsmissionen för en fem år sen kanske. Gjutjärn måste tas hand om på rätt sätt! Efter användning sköljer du ur och diskar med hett vatten men diskmedel är ett big no-no*. Nya gjutjärnspannor kan behöva brännas in men när jag har köpt har jag bara gjort rent dem grundligt och sedan använt rikligt med fett. Bra grejer håller och tar du hand om dem väl kan du ha dem minst resten av livet. Tips om du har möjlighet är att hitta en gryta som har samma diameter som stekpannan (eller vice versa), det är toppen att kunna använda locket till båda!

Är du bra på att ta hand om dina saker?

ps. klicka gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av inlägg du gillar och vill läsa mer om! Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.