I mitt skafferi

Våfflor i gjutjärn

Vem älskar inte våfflor? Ingen aning. Jag har länge velat ha ett våffeljärn i gjutjärn och lyckades fynda ett för nåt år sedan. Första försöket blev dock en katastrof som innehåll många svordomar och min stackars kille fick stå och skrubba medan jag gjorde om smeten till amerikanska pannkakor istället. Nästa försök var för ett tag sen, green kitchen storis visar så smarriga mackor gjorda med våffeljärn. Jag hade en macka från mitt favoritställe i Chicago jag ville göra hemma men det blev lite av en fail där med. Men idag dagen till ära tänkte jag att nu ska det ske och det blev banne mig fina våfflor! Jag vet att det är många som undrar hur de ska göra och jag lovar inte att det här kommer att funka för dig, men det gjorde det för oss.

1 Jag följde det här receptet men hade havremjölk istället för vanlig mjölk.
2 Värm långsamt upp järnet på mellantemperatur. Jag körde på 6-7 där max är 12. Innan jag hällde på smet hade jag på mycket smör och såg till att det verkligen täckte hela ytan där det ska vara smet. När det började bubbla hällde jag på smet.
3 Snåla inte med smeten! Hällde jag på för tunt nådde piggarna bara till ena halvan och när jag sen vände järnet fanns det inget som gräddades på andra sidan.

Det var det! Till våfflorna tinade och mosade jag lite jordgubbar som jag rörde ihop med nån tesked chiafrön samt keso som 6-åringen glatt slevade upp på våfflan.

Nu är jag sugen på att experimentera med olika recept! Ett veganskt och nåt som är lite matigare, kanske mixa i röda linser? Har du ätit våfflor idag?

ps. klicka gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av inlägg du gillar och vill läsa mer om! Tack!

2 thoughts on “Våfflor i gjutjärn”

  1. Hej Stella, dag är så nyfiken på ditt våffjärn! Kan man få se en bild? Jag svor tyst över vårat i teflon idag och funderade på vilka alternativ det finns.

    1. Hej Marlene, åh det borde jag såklart ha med – jag fixar en bild och uppdaterar inlägget!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.