Ett hållbart liv Zero waste

Introduktion till zero waste

Är du nyfiken på zero waste och vill minska ditt avfall men inte vet vart du ska börja? Då är det här kategorin till för dig! Zero waste – noll avfall bygger på fem steg och idag ska jag gå igenom vad varje steg innebär.

Refuse/avstå – säg nej innan det har kommit till ditt hem. Att inte producera något skräp kan verka både enkelt och svårt och börjar med att skapa en medvetenhet om varifrån skräpet kommer och tacka nej innan du fått det. Reklam, gratisprodukter och engångssaker vars livslängd ibland bara är ett par minuter! 

Reduce/minska – Vad behöver vi och vad behöver vi inte? Väldigt mycket av det de flesta har hemma är sådant vi inte har något behov av. Äger vi färre prylar/kläder tar vi förhoppningsvis även bättre hand om dem.

slow-living-zero-waste

Re-use/återanvända – En hel del av det vi äger kan användas på flera sätt men även gamla förpackningar och annat vi får hem går att återanvända.

Recycle/återvinna – Källsortering är förhoppningsvis en självklarhet för de flesta i dagens samhälle, men du kan även göra stor skillnad bara genom att fundera över vilken sorts förpackning du köper maten i.

Rot/förmultna – Att maten vi slänger blir till kompost och biogas är förstås väldigt bra, men ännu bättre är det att äta upp maten vi köper hem!

Det här var de fem stegen i zero waste-pyramiden enkelt förklarade. I mitt nästa inlägg skriver jag mer om hur du kan bli mer zero waste i praktiken. Missa inte det!

ps. klicka gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av inlägg du gillar och vill läsa mer om! Tack!

1 thought on “Introduktion till zero waste”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.