Zero waste

10 steg till en mer zero waste vardag

Inlägget innehåller reklamlänkar för egen verksamhet

Så hur gör en då, om en vill leva mer zero waste? Här berättade jag om de fem byggstenarna zero waste grundar sig på och idag ska jag gå vidare med 10 steg. Tänk på att ta det steg för steg, en liten sak idag är bättre än ingen. Jag har valt tio grejer som är sånt många av oss använder dagligen.

1 Tygpåse – När du handlar ta med en påse hemifrån. Tygpåse är kanske det äldsta tricket i boken men alltså handla gör vi ofta. Dessutom funkar en tygpåse till att bära/sortera vad som nästan. Här har vi en till mössor/vantar/etc och en annan innehåller senaste årens alla toapapperrullar för att pysslas med.

2 Flaska – Köpa vatten på flaska när vi har prima kranvatten? Nej nej. Att återanvända en plastflaska kan verka lockande, men plasten är inte gjord för att återanvändas och slitas på. Tips! Olja säljs ofta på glasflaska, men även smoothie, ketchup etc finns på glasflaska. Kolla i skafferiet så kanske du redan har något du kan använda.

3 Lösvikt – Det är inte helt lätt att handla gryner etc på lösvikt i Sverige* (än!) men grönsaker och frukt finns det ändå ett helt okej utbud av. Inte alltid eko men en får gå wild and crazy när det är Bondens marknad.

4 Skippa engångskoppen – Det bästa är förstås en termosmugg men om du inte har en finns det annat du kan använda, en glasburk i en ullsocka? Kan du verkligen inte låta bli kaffen ute och inte har något eget, se till att skippa servett/lock/sleeve.

5 Kaffefilter – ja när vi ändå pratar kaffe kommer jag såklart nämna mina kaffefilter. Finns i linne eller ekologisk bomull här.

6 Hejdå hushållspapper – Du kan köpa fina (-> reklam för egen verksamhet) men om du har en gammal t-shirt kan du klippa bitar av den och använda. Förvara i en korg eller burk i köket och släng sen i tvätten när du är klar. Funkar till allt från att torka spill till hålla en macka till att torka en näsa.

7 Fryspåsar – Frys in i en kökshandduk, en tygpåse eller en glasburk. En såsrest passar utmärkt i burken det en gång var oliver i.

8 Plastfolie – Går att byta ut mot flera hållbara alternativ, förslagsvis bivaxdukar, skålöverdrag eller bara en vanlig tallrik.

9 Återanvändningsbara mensskydd – Menskopp är en genialisk uppfinning men inte för alla. Som tur är finns det fler alternativ till en hållbarare mens som tygbindor och tygtamponger.

10 Bokashi/egen kompost – den här är lite overkill om du bor i lägenhet och inte odlar, men om du har minsta tillgång till odlingsbar mark är det ett toppenbra sätt att använda upp din kompost!

Jag hoppas att de här tipsen kan vara till hjälp!

*En lista med återförsäljare för lösvikt i Sverige är på g!

ps. klicka gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av inlägg du gillar och vill läsa mer om! Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.