Odla Självhushåll

Odling 2020

Odlingsåret 2019 slutade inte direkt på topp. Vi grävde nog upp mer frigolit som den förre lottägaren lämnat i jorden än vad vi fick upp potatis, majsen åts upp och morötterna blev mest blast. Jag har väl förstås delvis mig själv att skylla, odlingar kräver tid och närvaro men med över en timmes cykeltur enkelväg blev det helt enkelt inte så många besök. Att livet själv dessutom var kaos gjorde inte direkt saken bättre. I alla fall. När den sista potatisen drogs upp kände jag väl att det här med att odla lite större mängder nog får vänta tills vi har en egen trädgård utanför dörren och bestämde att 2020 satsar jag på sånt som ryms på balkongen. Med den inställningen valde jag därför att inte riktigt förså något men så kom våren och husvisningarna avlöser varandra och jag tänker nog växthus/vad vi ska odla/hur det ska se ut/vattningssystem etc mer än något annat. Men från visning till husköp är det en bit men inte vill jag odla mindre för det och för att minnas lite bättre vad jag odlat, hur jag gjort det och framförallt när tänkte jag börja dokumentera lite mer här på bloggen så att det går att följa.

Nu är det mitten av maj och i fönstret står det tre tomatplantor jag köpt. De har fått nya större krukor och en högg jag av och satte toppen i vatten för några dagar sedan. En körsbärstomat, en gul tomat och en plommontomat blev det. I fönstret i vardagsrummet står även ett litet tråg med majs som barnet satt men av de sex majskornen han omsorgsfullt stoppat ner och varje morgon ser hur mycket det växt är det bara en som står ståtlig och fin. Men så såg jag hur Kajsas gröna satte majs i helgen så några till korn ska vi väl trycka ner. Vart de sen ska få stå återstår att se. Vi har kvar odlingslotten så den möjligheten finns kvar.

urban-garden-organic-selfsufficient-odla-city-garden-gavle

På balkongen just nu står en gurkplanta jag köpt och som inte bara gett tre gurkor utan även fått skadedjur, så den sprayar jag med såpa med jämna mellanrum. I natt glömde jag den ute så vi får väl se hur/om den repar sig. Av de fyra frön jag hade kvar från förra året har två blivit fina plantor, så det finns backup! PÅ balkongen har jag även ett tråg med spenat som kommer upp så fint! Nu i efterhand kan jag ju tänka att jag skulle ha täckt den med täckväv för att skydda lite mot kylan men nu står den i växthuset min kille kom med i fredags : ). Däremot ska jag nog sätta några frön här inne i vardagsrummet och driva upp plantor för att se om det går bättre.

I köksfönstret växer det basilika, både sticklingar och från frön och persilja och salvia som jag köpte förra året från Runåbergs.

Jag håller även på med ett bokashi-expriment! Men mer om det en annan dag.

urban-garden-organic-selfsufficient-odla-city-garden-gavle

Sen har jag även en dahlia och en pion, men de har jag minsann köpt i butik. Det är ju fantastiskt roligt att driva upp saker från frö men efter att ha lyssnat på en underbar pod och där de pratar om att köpa färdigt för att ibland måste en bara ha direkt så känner jag att jag sympatiserar helt där.

Odlar du något i år? Hur går det för dig?

1 thought on “Odling 2020”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.