Ett hållbart liv I mitt skafferi

Ett hållbart liv – Kök

Nu är det äntligen dags! Tanken med den här serien är att den ska finnas som inspiration och ge tips och råd på hur du kan leva mer hållbart. Du kan läsa mer här. Att rensa ut kan vara både befriande och en rätt jobbig process. Jag brukar gå mycket på snabba beslut för jag tänker att vår första tanke oftast är rätt. Du kan antingen avsätta en hel(/halv) dag eller så tar du lite i taget. Oavsett hur du gör, se till att du har en plan för hur du ska göra dig av med det som du rensar ut. Jag tror fler än jag är skyldiga till att rensa och fylla en kasse som sedan står i hallen ett par veckor innan den slutligen flyttas in i en garderob/källaren/förrådet.

Alla hushåll ser olika ut och vi har alla olika behov så vad som fungerar för en person kanske inte funkar för nästa. Om du gillar att laga mat är en rejäl uppsättning knivar mest troligt något som får stort utrymme hos dig men om matlagning inte är prio är kanske en micro allt du vill ha. I våra hem är det vanligt att det finns fler och mer av saker än vad som behövs. Vissa saker är självklara att spara (hello tallrikar, kastruller och glas) men det kanske inte behövs tre osthyvlar om ni aldrig äter ost men om du gör potatismos tre gånger i veckan är en potatispress kanske livsnödvändigt? Det viktigaste är att du är ärlig mot dig själv.

coffee-kaffe-bialetti-espresso

Jag har delat in köket i flera olika steg och kommer i det här inlägget gå igenom lådor, skafferi, linneskåp, matlådor/förvaring, kyl/frys och i slutet av inlägget skriver jag lite om vad du kan göra med det du rensat ut.

Då sätter vi igång! Börja med att ha en kasse redo för sånt som ska säljas/skänkas och en för kastas. Töm en låda/skåp åt gången och placera allt framför dig. Vissa saker kommer vara lättare att rensa ut och annat svårare. Mat lagar nog de flesta av oss dagligen så det är rätt lätt att rensa ut sånt du inte använt senaste månaden* ställ dig frågan hur nyligen det var som du använde just den här grejen. Har du saker du känner dig osäker för? Gör en låda där sånt hamnar och så kan du gå igenom den när du är helt klar. Osäker på vad du ska sortera ut? Dubbletter, sånt som inte används, matlådor som saknar lock/botten och farliga grejer.

Lådor:
Ta en låda i taget och töm ut allt innehåll. Var ärlig mot dig själv och ta hushållets behov i beaktning. När du tömt lådan passa på att torka ur den ordentlig. Lägg sedan ner det du vill spara. Gå vidare med alla lådor i köket. Det första kan vara det svåraste men förhoppningsvis känns det bra och du blir mer järv. När du gjort alla lådor kan du köra en kort repa i lådorna igen men då behöver du inte plocka ur allt utan kolla bara om det är något du känner att du kan göra dig av med.

Skafferi:
Töm ut allt som finns i skafferiet. Finns det flera öppnade paket av något kanske de kan kombineras i en glasburk? Hemma hos oss finns de flesta torrvarorna i glasburkar, jag gillar dels estetiken men även för att kunna få en bra överblick men såklart också för att kunna köpa på lösvikt! Om du har många små påsar med gryn, nötter och frön kanske du kan kombinera ihop dem till en egen müsli?

eco-hallbara-vardagsfavoriter-zero-waste-kitchen

Linneskåp:
Hemma hos oss bor alla kökshanddukar, disktrasor och servetter i nedersta kökslådan. Är det något som behöver lagas? Någon som kan sorteras ut? Vi har länge använt ett gäng vita tygservetter jag köpte på Erikshjälpen för många många år sedan men till nyår gjorde jag linneservetter av en gammal tygrest så de vita ska få flytta vidare. Kökshanddukar används flitigt här hemma, men det betyder också att de slits rätt bra på. Våra gamla i grov linne är de som håller allra bäst men när de är för fläckiga etc kan de flytta vidare och bli städtrasor/hamna i garaget/bli fyllning.

Matlådor/förvaring: Åh vem har inte stått med en fylld matlåda bara för att sen inte hitta locket? Ja för mig händer det med jämna mellanrum och då är det skönt att gå igenom allt vad burkar och förvaring heter, matcha ihop allt och sen skapa ett bra system. Jag har tex alla mina glasmatlådor på ett ställe i köksskåpet men alla snäpplock ligger i en egen låda medan mina matlådor i rostfritt stål ligger i samma låda som locken. Logiskt? Nej säkert inte men poängen är att hitta ett system som passar just dig!

Kyl och frys:
Att rensa i köket innebär inte bara köksgrejer utan passa på att gå igenom kyl och frys. Om du väljer en dag med minusgrader kan frysen även tömmas och frostas av ifall du har möjlighet att matvaror ute. I skafferit/kylen – märk upp, häll över småslattar av mjöler och frön i glasburkar så ser du tydligt vad som finns. Jag förvarar glasburkar från mat i skafferiet så jag brukar även gå igenom dem med jämna mellanrum och ser till att det finns lock till alla. Ett bra tips är att märka dem med innehåll och datum!

Vad du gör med det utrensade:

  • Helt, rent och i fint skick – sälj eller skänk.
  • Trasigt men går att laga – laga/lämna till lagning och skänk vidare
  • Trasigt men går inte att laga alt för slitet (typ gamla repiga matlådor i plast som faktiskt är farliga att värma mat i) – återvinn.

*Undantag är sånt en bara använder till jul, pepparkaksformar tex.

Skulle du vilja ha en checklista att kunna skriva ut och checka av?

ps. klicka gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av inlägg du gillar och vill läsa mer om! Tack!

ps2. genom hela det här rensandet vill jag vara tydlig med en sak – jag vill absolut inte uppmuntra att rensa ut gammalt för att sen köpa nytt igen. Fullt funktionella saker som används tycker jag ska användas till de är utslitna, men en sliten matlåda i plast tycker jag däremot ska återvinnas och kan ersättas i bättre material då plast och varm mat är en direkt dålig kombination.

8 thoughts on “Ett hållbart liv – Kök”

  1. Grym guide! Jag blev så taggad att jag spontant rensade tre kökslådor på raken. Bävar dock för matlådsskåpet, det är definitionen av kaos!

  2. Instämmer med föregående talare! Blev plötsligt inspirerad att städa köket mitt i nattning av liten.
    Checklista skulle uppskattas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.