Ett hållbart liv slow fashion

Ett hållbart liv – garderoben del 2

Nu ska vi rensa! Var ärlig mot dig själv och försök att jobba snabbt utan att fundera så länge, den första känslan är oftast rätt. En god tumregel är ifall du inte har använt plagget på sex månader eller längre kommer du troligen inte att ha det igen, såvida det inte är en speciell festklänning förstås.

Rensa enligt följande: spara/kanske/skänka/slänga. En bra tumregel att ha i åtanke är att inte spara på plagg som du kan sy om/lägga upp/ha när du gått ner lite/gått upp lite etc innan du kan ha dem. Har du inte gjort det än är chansen inte jättestor att du kommer att göra det nu. Om du nyligen varit gravid eller har en förväntad viktförändring föreslår jag att du väntar ett par månader med att göra rensningen.

Att rensa är inte alltid en lätt sak att göra. Vissa plagg använder vi inte men de bär många minnen. Om du tvekar väldigt, lägg undan dem i en kasse och gå igenom dem igen om 6-12 månader, kanske känns det annorlunda då.

Lägg alla kläder i de olika högarna. När du har gått igenom alla kläderna lägger du alla kläderna förutom de som ska sparas i olika kassar.

capsule-wardrobe-hallbart-fashion-slow-sustainable

KANSKE

I kanske-högen hamnar allt sånt som du är osäker på. Låt de ligga kvar där så länge, för vissa kommer du att plocka tillbaka in sen. När du är färdig men fortfarande osäker finns det två tips längre ner på sidan.

SKÄNKA/SÄLJA

Här hamnar allt som är helt och rent men som du inte vill ha kvar. Gör en plan direkt på när du kan lämna det till välgörenhet eller när du ska sälja det. Säljer du på tex tradera är ett bra tips att lägga ut det så att annonserna går ut söndagen efter löning.

SLÄNGA

Det som är slitet och har hål kanske kan användas till städtrasor? Trasiga mjukisbyxor kan du klippa laglappar av och slitna skjortor funkar fint till att putsa fönster med. Resterna lägger du i en plastpåse och lämnar till textilåtervinning, vilket finns på en del återvinningscentraler men även vissa klädkedjor tar emot. Stå bara emot att köpa något nytt när du väl är inne.

SVÅRT ATT BESTÄMMA DIG?

Här kommer två tips om du har svårt att bestämma dig om ett plagg.
– Det snabbaste är att hålla upp plagget framför dig och fråga dig själv om du skulle köpt det idag?
– Fortfarande osäker? Häng upp dem i garderoben vänt åt ”fel” håll (så att du lätt kan se skillnad). När du hänger tillbaka det efter att du använt det vänder du galgen åt rätt håll. Efter några månader ser du lätt vilka plagg som faktiskt används. Har du kläder i en byrå kan du lägga dem vikta uppochner och sedan vända rätt efter användning.

Jag hoppas att den här guiden var till hjälp! Nästa gång ska vi snacka om favoritkläder, att bygga upp ett hållbart system och kapselgarderob!

ps. klicka gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av inlägg du gillar och vill läsa mer om! Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.