Ett hållbart liv Hemma hos oss

Ett hållbart kalas

I helgen hade vi kalas för den nyblivne 8-åringen! Jag ville ha ett uppstyrt men också lättsamt kalas där förberedelserna inte tog flera dagar och där jag inte lämnades som en trött hög efter och om du är lite som jag hoppas jag att de här tipsen kan vara till hjälp. Ett hållbart kalas är i mina tankar ett som både är snällt mot miljön men också mot föräldrarna utan att göra avkall på det där kalasiga.


Tema
Vi diskuterade teman på kalaset och även om jag älskade idéen med ett läskalas där man bara satt och läste, fick jag ändå avböja den – kändes som att det inte riktigt skulle bli som jag tänkte, så vi landade i ett legokalas.

Äta/fika
Vi körde tårta och kaka. Tårtan var enklast möjliga med sockerkaksbottnar och sen sådär klassiskt som jag själv är uppvuxen med, banan på en våning och sylt på den andra. Toppad med grädde och nonstop som dekoration. Här går det ju att göra precis så avancerat som en önskar och orkar, med färdiga bottnar och sylt på burk eller hembakta bottnar och hemkokad sylt. Nonstop finns på lösvikt men hade det varit på sommaren hade jag dekorerat med färska bär! Jag köpte kakor och saft att blanda själv. Det åts friskt och jag fick beröm för tårtan så alla nöjda! Vi använde vanligt porslin samt papperssugrör jag haft i flera år. Så ganska lite insats, inte jättemycket skräp och lagom mycket.

Lekar
Min kompis som även råkar vara kalasproffs gav tipset om att planera max en kvart per aktivitet. Få barn sitter och fikar längre än så och efter en kvarts lek behövs kanske något annat. Med det som utgångspunkt planerade vi kalaset. På kalaset hade vi planerat följande lekar:
– Sätt huvudet på lego-gubben (8-åringen ritade på ett a3 papper)
– Legobyggartävling – alla får ett antal bitar och ska sedan på tid bygga det högsta/stabilaste/coolaste/färggladaste etc tips är att ha lika många omgångar som barn så att alla kan vinna 🙂
– Legomemory – Välj ca 15 saker och så får alla titta noga. Alla får blunda och så tar du bort några saker. Plättlätt men kul och de kan samarbeta tillsammans för att komma på vilka saker som är borta.
– En backup-grej vi hade men som visade sig vara väldigt poppis var de utskrivna legofigurererna att fylla i själva. Jag laddade ner en från nätet och skrev ut 4 på ett A4.

Jag tyckte det var skönt att ha saker planerade men sen lektes det också med presenter medan några ville rita, så lite flexibel är ju bra att vara ibland.

lego-kalas-barn


Skattjakt
Egentligen vill jag bort från hela den här pås-grejen att ta med hem och det finns naturligtvis många sätt att göra det på, men i år var inte det året så skattjakt fick det bli. Jag printade ut en legofigur i a4, skrev en gåta på magen och klippte den sen i fem delar. Varje del veks ihop och sattes ihop med en legofigur och sen gömde jag dem. Eftersom jag inte är jättesugen på att ha barn som rotar runt överallt i hela lägenheten var själva ledtrådarna gömda i hallen och i barnrummet och skatten fanns i köket. Lättare också att hitta om det inte finns hur mycket plats som helst att leta på. Gåtan var kul och lagom klurig, men för yngre barn hade en ritad bild eller karta såklart också varit toppen.

Pynt
Vi dekorerade med en ljusslinga som 8-åringen fick i present samt den 8a-ballongen jag hittade på second hand och blåste upp till 8-årsdagen för nästan en månad sen(!) och ja, det räckte fint så. Jag ogillar ballonger även om det finns vettigare alternativ nuförtiden. Herregud, kidsen hade fullt upp – ingen som lägger märke till pynt hehe.

8-åringen var supernöjd och jag tyckte också att det var kul! Har du några bra kalastips? Dela gärna med dig!

ps. klicka gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av inlägg du gillar och vill läsa mer om! Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.