DIY Ett hållbart liv

Sy laglappar av strumpor

Här hemma slits det både strumpor, knän och armbågar på löpande band och när jag nyligen stod med ett par trasiga och för små strumpor samt ett par byxor med hål tänkte jag genast att här ska det kombineras. Så här gör du laglappar:


Du behöver:
1-2 strumpor med helt skaft
Symaskin eller nål och tråd.

Gör så här:
Börja med att göra en mall. Jag har ett fat som är perfekt laglappstorlek men en oval med måtten 9 x 15 cm är lagom. Om mallen är längre än skaftet kan du vika den som jag har gjort på bilden.

laglapp-strumpa-recycle

Börja med att klippa av resåren, den kan du använda som en mjuk hårsnodd. Sedan klipper du av skaftet precis där foten börjar. Klipp sedan upp den mitt bak (är strumpan randig är det lätt att se vart ränderna bryts) och placera mallen över. Nåla fast och klipp ut. Du kan också vika din mall på mitten och låta strumpan vara hel och nåla fast mallen på mitten. Jag brukar overlocka mina laglappar men du kan använda vanlig zickzack runt.

När du sedan ska sy fast laglappen är ett tips att använda vanligt papperslim att fästa den med innan du syr fast den (istället för att använda knappnålar) så håller den sig på plats!

Jag gör laglappar av både bomull-och ullstrumpor. Gör du av ull kan du testa att tvätta strumporna lite för varmt först så tovar de ihop sig lite. Hoppas den här guiden kan komma till användning!

laglapp-strumpa-recycle

ps. klicka gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av inlägg du gillar och vill läsa mer om! Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.