I mitt skafferi Slow living

Färga ägg

Nu till påsken vill jag servera naturligt färgade ägg och här tänkte jag dela med mig hur du kan göra. Jag har valt att använda sådant som vi redan har hemma; rödbetor, lök, gurkmeja och rödkål.

12 st ägg, välj ekologiska och gärna närproducerade. 

2 stora rödbetor
Skalen från 3 lökar
3 msk gurkmeja
250g rödkål

ca 0.5 L vatten per bad
Höga glasburkar eller glas.

easter-egg-farga-diy

Innan du sätter igång:

Du kan förbereda de olika färgbaden under tiden. Koka äggen enligt önskemål och skölj dem kallt och låt dem svalna. Låt färgbaden svalna innan du lägger i äggen och ställ sedan in dem i kylskåpet över natten eller längre. Ju längre tid de får stå, desto mörkare färg, jag hade mina inne över natten så gör dem gärna dagen innan du vill servera dem. När du plockar upp dem ur färgbaden, ha en oöm kökshandduk som de kan torka på då vattnet färgar.

easter-egg-farga-diy

Lök:
Skala bort de bruna lagerna från lökarna och lägg i en kastrull som du fyller på vatten i, du får peta ner dem allteftersom. Låt det koka några minuter innan du silar bort skalen.

Rödbeta:
Riv rödbetorna grovt, du behöver inte skala dem först. Lägg de rivna rödbetorna i en kastrull och täck med vatten. Låt det koka 5 minuter. Sila av och häll upp på en burk och låt det svalna innan du lägger i äggen.

Gurkmeja:
Vispa ner 3 matskedar gurkmeja i en hög glasburk och lägg ner äggen. Gurkmeja färgar väldigt mycket, så var noga med att välja en burk som inte tar åt sig så lätt samt att använda redskap som inte tar åt sig färg.

Rödkål:
Grovhacka 250g rökål (ca 1/4 av ett stort huvud) och låt koka upp med 5 dl vatten. Koka några minuter och sila sedan bort kålen.

Kokta ägg håller rätt bra i kylen men jag rekommendera ändå dig att göra dem dagen innan de ska serveras och att du håller dem i kylen så mycket som möjligt.

easter-egg-farga-diy

Äggen är färgade med (uppifrån vänster) 1. lök 2. lök 3. rödkål 4. rödkål 5. rödbeta 6. gurkmeja

ps. klicka gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av inlägg du gillar och vill läsa mer om! Tack!4 thoughts on “Färga ägg”

  1. Så himla fina! Är alltså både ägg 1 & 2 uppifrån från vänster färgat med lökskal? Och rödkålen blev blå? Så otippat ändå!

  2. Pingback: Påsken 2020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.