I mitt skafferi Slow living

Kombucha

Kombucha är en fermenterad tedryck som blivit väldigt populär på senaste tiden. Jag För ett tag sen fick jag en kombuchasvamp eller en scoby som de kallas. Nu har jag inte bara gjort kombucha utan även druckit upp den så jag tänkte dela med mig av recept och hur jag gjorde. Jag följde på ett ungefär ett recept jag hittade i tidningen sustainable yearly, men gjorde vissa ändringar eftersom min burk var mindre än deras.

kombucha-DIY-organic

Du behöver:
4 påsar ekologiskt svart te (jag använde Clipper)
1.5 dl ekologiskt rörsocker
1 Scoby

Vatten, en stor glasburk (jag hade 1.5L) som är steriliserad* och en tygbit du kan fästa över burkens öppning. Jag klippte en bit från en ostduk jag hade hemma.

Gör så här:
Börja med att koka upp 1.5L vatten. När vattnet kokar stänger du av plattan och rör ner sockret tills det smält och sen lägger du i tepåsarna. Flytta kastrullen och låt det svalna till rumstemperatur. Medan det svalnar kan du sterilisera din glasburk, jag tycker att det är lättast att göra i ugnen. Lägg in burken på ett galler och sätt på ugnen på 100g. När den uppnått rätt temperatur väntar du 10 minuter och tar sedan ut burken. Var noga med att inte ta ut den i kanten så att du undviker att få ner bakterier i öppningen.

När det svalnat tar du ut tepåsarna med en ren sked och slänger på komposten. Sen häller du över din teblandning i den stora glasburken och sist i med din scoby och den vätskan som den ligger i. Det är viktigt att teblandningen inte är för varm eftersom det kan skada scobyn. Sist på med din tygbit (den ska släppa igenom luft men skydda mot damm etc). Låt nu kombuchan stå 7-14 dagar i rumstemperatur, skyddad mot solljus.

kombucha-DIY-organic

När du väntat tillräckligt länge är det dags för fermentering nummer 2! Jag ville testa lite olika så jag skivade jordgubbar smått till en, pressade en lime i en annan och skivade ingefära smått i en tredje. Använd glasflaskor med snäpplock.

Börja med att lyfta ur scobyn i en rengjord glasburk och häll på lite av teblandningen. Det här är den nya startväskan för nästa omgång. Ibland kan scobyn göra en scobybebis – den lägger du i en egen burk och häller på vätska så att den täcks.

Sen häller du upp kombuchan på glasflaskor. Lämna några cm längst upp. Ställ sedan mörkt och vänta några dagar. Öppna flaskorna en gång om dagen för att släppa lite på trycket som bildas. Efter några dagar är din kombucha redo att drickas!

kombucha-DIY-organic

Den med jordgubb blev supergod! Ett glas med den, is och mynta tror jag kommer att bli sommarens hit!

*Om du ska sterilisera flera mindre burkar och lock kan det vara smidigt att göra det i en stor kastrull med kokande vatten på spisen.

Har du testat att göra egen kombucha? Smaksatte du med något?

ps. klicka gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av inlägg du gillar och vill läsa mer om! Tack!

1 thought on “Kombucha”

  1. Pingback: Rabarbersaft

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.