I mitt skafferi Självhushåll

Rabarbersaft

På vår odlingslott har vi turen att ha en rejäl rabarberbuske och sist vi var där passade jag på att skörda ett lass att göra saft av!
Saft är superlätt att göra och väldigt gott under varma sommardagar. När den är hemgjord kan en dessutom kontrollera hur mycket socker som går i.

Jag använde mig av följande mått, men du kan anpassa utefter mängden rabarber.

Du behöver:
800 g rabarber
2 L vatten
2.5 dl socker

Innan du börjar med saften, se till att du har rena och steriliserade flaskor. Jag fyllde 3 0.5L flaskor och så blev det ett par dl över som jag har i kylen. Jag tycker det är lättast att steriliersera dem i ugnen – läs om hur jag gör här.

Rensa och dela rabarbern i ca 2-3 cm stora bitar och lägg i en kastrull. Häll på vatten och låt det koka upp. Låt sjuda på mellanvärme i ca 15-20 min. Egentligen brukar en hälla av och sen koka upp med socker men jag hällde bara i sockret och rörde runt.

Sila saften genom en saftsil eller en tunn kökshandduk du inte är rädd om och häll sedan upp på glasflaskor. Har du rengjort flaskorna väl håller saften länge, men här är den nog uppdrucken innan sommaren är slut.

Späd saften enligt önskemål, jag tog ca 1:4 och fyllde på med gäng isbitar – supergott!


Av resterna finns det flera saker du kan göra; kompott, paj eller kanske som fyllning till crêpes?


ps. klicka gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av inlägg du gillar och vill läsa mer om! Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.