I mitt skafferi Självhushåll

Mitt allra enklaste bröd

Jag har haft flera diskussioner angående senaste tidens matpriser och på det temat tänkte jag göra en liten serie med inlägg på lätta sätt du kan spara pengar på. Spannmål är en av de varor där priserna har stigit vilket jag tycker främst märks på bröd. Jag förstår att baka eget bröd inte är något för alla men om du har lust att testa kommer här receptet på mitt allra enklaste bröd. Det kräver få ingredienser, kan varieras i all oändlighet och tar bara några minuter att få ihop. Degen jäser i kylskåpet under natten och är redo att bakas på morgonen.

Du behöver:

1/3 paket jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
8-9 dl vetemjöl
1 msk honung eller annan sötning i flytande form

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke, häll på saltet och blanda tills jästen löst upp sig. Häll på vattnet och honung och rör. Blanda ner mjölet, jag använder en Kitchen aid och brukar ta ca 7 dl först och sen hälla på resten. Kör degen eller knåda den tills den känns elastisk men fortfarande väldigt klistrig. Den ska hålla ihop och inte rinna.

Täck bunken med en tallrik och ställ in i kylen. Tallriken går så att fukten bevaras.

På morgonen tar du ut degen, klär en brödform med bakplåtspapper (det går att använda många gånger om!) och skrapa sedan ut degen med en slickepott eller liknande. Sätt ugnen på 200 grader och grädda brödet i mitten i ca 40 minuter. Tänk på att alla ugnar är olika så håll koll när det närmar sig.

Vänd brödet ur formen och dra försiktigt bort pappret. Låt brödet svalna i en bakduk, gärna på ett galler. Om du inte äter upp allt på samma morgon kan du skiva upp resten och frysa in. Det du äter närmsta dygnet kan du förvara i en vanlig kökshandduk.

bread

Variation: testa att byta ut 1-2 dl av vetemjölet till grahamsmjöl, rågmjöl eller dinkel. Tillsätt russin, solrosfrön eller linfrön.

Gillar du att baka bröd? Vad bakar du för bröd? Skriv gärna en kommentar! Och skriv om du testar mitt recept <3

2 thoughts on “Mitt allra enklaste bröd”

  1. Jag älskar att baka bröd. Har varit sjuk i post-covid i över 2 år nu så har inte så mycket ork men är det lätt som det här receptet blir det lättare att genomföra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.